Vandaag ga ik verder met de Postcoderoospuzzel voor een aantal lokale energie initiatieven zoals GrunnegerPower, VeenStroom, Groninger Energie Koepel en nieuwe initiatieven. Dat is zeker leuk werk, bottom up, maatschappelijk verantwoord en vooral lokaal verenigd. Een leuke puzzel waarbij de People, Planet en Profit weer in balans kunnen worden gebracht. En dat is niet altijd even eenvoudig. Net als je denkt dat je het totaalplaatje kunt overzien komen er nieuwe puzzelstukjes op tafel. Zo langzamerhand begint deze puzzel te lijken op de Kolonisten van Catan.

Zo verschijnt er ieder jaar een uitbreidingsset met nieuwe mogelijkheden en spelregels. Dat is jammer, want de Regeling Verlaagd Tarief waarbinnen de Postcoderoos tot bloei zou moeten komen, was bedoeld als een laagdrempelige en vooral eenvoudige regeling. Een regeling voor particulieren die geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen op het eigen dak te plaatsen en de opwek te salderen met het eigen verbruik. In de praktijk blijkt dat deze puzzel behoorlijk complex kan zijn en er naast spelregels ook meer professionele spelers nodig zijn om tot een passende oplossing te komen.

Ik kan me voorstellen dat er ondanks de voorgestelde verhoging van de belastingkorting van 7,5 ct naar 9 ct deze regeling voor veel initiatiefnemers interessanter is geworden, maar dat er nog veel vragen onbeantwoord blijven. Of iedere businesscase haalbaar is hangt er nog maar van af. Of deze regeling voor ieder lokaal energie-initiatief de toegang mogelijk maakt naar eigen opwek in de regio moet natuurlijk nog blijken, maar het begin is er. En daar zet ik me graag voor in.

Update 1: Postcoderoospremie lokale initiatieven Provincie Groningen (9 dec)

Afgelopen zomer konden lokale Groninger energie-initiatieven met een goede businesscase strijden om de postcoderoospremie van de Provincie Groningen.Zoals u heeft kunnen lezen zijn de businesscases voor collectieve zonnepanelenweides nog lang niet rooskleurig. Dankzij deze aanvullende premie voor de meest kansrijke businesscase, wordt de zogenaamde onrendabele top geëlimineerd en kunnen particulieredeelnemers rekenen op een fatsoenlijk rendement. In totaal waren er tien lokale Groninger initiatieven die mochten strijden in drie categorieën:

  1. Dakgebonden zonnepanelen-installatie met een grootverbruikersaansluiting,
  2. Dakgebonden zonnepanelen-installatie met een kleine leveringsaansluiting,
  3. Een grondgebonden zonnepanelen-installatie.

Postcoderoospremie 2015

Afgelopen dinsdag 8 december werd door Nienke Homan de winnaars van de aanvullende premie bekend gemaakt.
In totaal werd er ca € 210.000 euro verdeeld over de volgende zes lokale initiatieven:

  • Energiecoöperatie Duurzaam Menterwolde; € 50.000;
  • Energiecoöperatie Zonnedorpen (’t Zandt, Zeerijp, Zijldijk); € 50.000;
  • Dorpsvereniging Garnwerd e.o.; € 30.000;
  • Dorpsvereniging Stedum / Stedum Energie Neutraal; € 19.700;
  • Vereniging Dorpsbelangen Loppersum / Energiecoöperatie Lopster Energie Collectief i.o.; € 34.722;
  • Energiecoöperatie Zevenster Zonnestroom Zuidhorn; € 25.000.

Bovenstaande energie-initiatieven zullen naar verwachting begin 2016 de business case van de zonneweides verder concretiseren en lokale bewoners enthousiasmeren om deel te nemen aan het lokale postcoderoosproject.